fbpx

disport

Zašto botoks terapija uklanja bore sa lica? Kada govorimo i izražavamo svoje emocije, mi to radimo uz pomoć mimike i izraza lica. Mimika se odvija zahvaljujući konstantnim kontrakcijama mišića na licu. Vlakna mišića lica su tijesno upletena u kožu, tako da prilikom mimike i koža trpi kontrakcije zajedno sa mišićima. Sa godinama kolagen kože gubi svoju elastičnost i koža više nije u stanju da se vrati u prvobitni položaj – tako se na licu pojavljuju mimičke bore. Botoks terapija je zapravo ubrizgavanje botoksa neposredno u mišiće lica što uzrokuje blokiranje njihovih pokreta i respektivno uklanja ove mimičke bore.

Kada botoks počinje da djeluje i koliko dugo traje njegovo djelovanje? Botoks počinje da djeluje 2-7 dana nakon odrađenog postupka i maksimalni efekat postiže 10-14 dana nakon tretmana. Tokom ovog perioda mimički mišići prestaju da rade i bore nestaju u regiji na koju je primijenjeno sredstvo. Efekat od primjene botoksa traje od 3 do 6 mjeseci pošto organizam vremenom sam obnavlja rad mimičkih bora. Potrebno je ponoviti postupak kako bi se efekat botoksa očuvao.

Koje su kontraindikacije botoks terapije?

Upalni proces u regiji gdje se planira ubrizgavanje, pogoršanje hroničnih oboljenja, miastenija gravis, uzimanje antibiotika.

Koje su neželjne posljedice botoks terapije?

To su privremeni reverzibilni efekti – reakcije u regiji ubrizgavanja kao što su bol, hematom, crvenilo, ptoza, spuštanje ili podizanje obrva, glavobolja. Neželjni efekti korišćenja botoksa direktno su povezani sa ubrizgavanjem neopravdano većih količina botoksa i pogrešnim odabirom tačaka ubrizgavanja. Pri tome se dešava difuzija botoks sredstva u dijelu mišića lica koji prilikom opuštanja izazivaju ove neželjene posljedice. Preporučuje se da postupak botoks terapije obavljate samo kod iskusnog i profesionalnog ljekara koji posjeduje zvaničan sertifikat i prošao je obuku kod distributera datog sredstva.

Preporuke nakon primjene botoks terapije

Tokom prvih 4 sata nakon postupka zadržavajte vertikalan položaj tijela, nemojte masirati odnosno gnječiti regije gdje je ubrizgan botoks tokom prvih 24 sata, izbjegavajte alkohol i visoke temperature (sauna, solarijum) tokom dvije sedmice nakon sprovođenja postupka, a tokom tog dana suzdržavajte se od aktivnog korišćenja mimičkih mišića.

Kada se uzmu u obzir prethodno nevedene nijanse i osobine profesionalnog obavljanja botoks terapije, moguće je izbjegnuti neželjene posljedice i ne plašiti se ovog postupka. Salon ljepote “Sofia Med“ očekuje Vas na besplatnu konsultaciju o botoks terapiji za vašu ljepotu.

Doktor-kozmetolog, kandidat medicinskih nauka, botulinoterapeut Natalija Šurajeva