fbpx

Botoks

Problem korekcije kozmetičkih nedostataka u kozmetologiji, posebno problem korekcije bora na licu, danas je veoma aktuelan. Stvaranje bora može biti genetski programirano, ali i nepovoljni spoljni faktori koji izazivaju povećanu aktivnost mišića lica , doprinose starenju kože u obliku bora na licu u uglovima očiju, čela, nosa. Korekcija bora na licu pomoću kozmetičkih preparata i fizikalne terapije (vježbi) zahtijeva njihovu redovnu primjenu i, naravno, ponekad je teško primjenljivo i finansijski neisplativo, a efekat je često nedovoljan i nevidljiv.

Studija o efikasnosti botulinskog toksina tipa A (BTA) u medicini počela je 1973. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao rezultat toga, brojne studije su pokazale efektivnost BTA za liječenje različitih neuroloških bolesti. Godine 1982, u liječenju pacijenata sa blefarospazmom (nekontrolisanim grčem obrva) prepoznat je efekat „peglanja bora“ u uglovima očiju i oko nosa.  Od 1989. godine tzv. Botoks se primjenjuje u SAD, a od 1994. godine i u Rusiji u kozmetičke svrhe.

Danas je BTA injekcija široko rasprostranjena i prestavlja minimalno invazivni tretman u kozmetici. Uvođenjem u mišić BTA blokira oslobađanje transmitera acetilholina potrebnog za emitovanje signala iz nervnog sistema do mišića, što izaziva kontrakciju. Zato BTA injekcije pomažu relaksaciji mišića i ublažavaju bore koje su posljedica mimike.

U estetskoj medicini koristi se nekoliko proizvoda koji sadrže botulin toksin tipa A:

  1. Disport (Francuska, Ipsen Pharma),
  2. Botoks (Allergan, SAD),
  3. Kseomin (Merz, Njemačka),
  4. Lantoks (Kina),
  5. Relatoks (Rusija).

Doktor koji provodi tretman BTA obavezan je proći obuku, i steći sertifikat u predstavljanju proizvoda u određenoj zemlji, i samo u tom slučaju on ima pravo koristiti BTA. Prilikom obuke doktor mora podnijeti dokument o visokom medicinskom obrazovanju.

U početku tretmana prikupljaju se sve anamneze i pacijent se upoznaje sa svim informacijama o dejstvu preparata, indikacijama i propratnim efektima. Poslije doktor određuje dozu,  mjesto i vrijeme uvođenja preparata, sa čime potpisuje saglasnost pacijent. Unošenje se vrši insulinskim špricem. Dejstvo BTA  nastaje od 2 do 10 dana posle uvođenja i traje od 3 do 6-8 mjeseci.

Iz dugogodišnjeg kliničkog i ličnog iskustva u primjeni BTA, možemo potvrditi, ne samo da se koriguju (umanjuju) nego se i liječe bore. Često u mlađem uzrastu, pri prvim znakovima pojave bora, potrebno je sprovesti 1-2 tretmana u intervalu od 6-8 mjeseci da bi se zaustavilo nastajanje bora i hipermimike do 5 godina.