fbpx

tonirani krem

Pregled i mitovi o njima

  1. U milion ljudi, samo mali broj njih ima idealnu kožu. Veoma je važno da šminka obezbijedi da Vam lice izgleda čisto i prirodno, a koža glatka i bez tragova umora. Praktično je nemoguće dobiti ujednačen ten lica bez tonirane kreme. Takođe, ova krema pomaže pri nanošenju šminke kako bi se izbjegle fleke od sjenki i rumenila.
  2. Postoji mišljenje da tonirana krema dehidrira kožu. Mnoga savremena sredstva za toniranje kože sadrže kompleks sredstava za hidrataciju koji zadržavaju vlagu na površini kože. Na primjer krem-puder Soft Focuse Make-up od Biodroga sadrži kompleks Fukogel, koji održava nivo vlage u koži tokom čitavog dana. Ova krema hidrira i hrani kožu, koža ostaje meka i elastična i sjajna.
  3. Mit o tome da tonirana krema zapušava pore takođe je samo bajka. Mnoge savremene kreme-puderi sadrže mikrovlakna na bazi silikona koja na koži formiraju elastičnu mrežicu koja slobodno propušta vazduh a pri tome štiti kožu od spoljnih iritirajućih faktora. Veličina frakcije pudera je toliko mala da je nemoguće zapušiti odvodne kanale žlijezda. U isto vrijeme u koži se odvija prirodan neprekidan proces samočišćenja.
  4. Još jedan mit o toniranoj kremi je da navodno ona doprinosi starenju kože. Dermatolozi su uporedili dvije grupe žena – koje su koristile i one koje nijesu koristile toniranu kremu. Dokazano je da se kod žena iz druge grupe prvi znaci starenja kože javljaju mnogo ranije. Šminka je jedan od efikasnih načina da se koža zaštiti od spoljašnih uticaja i posljedičnog prevremenog starenja. Sve savremene tonirane kreme sadrže SPF filtere. Na primjer Anti-Age Liquid Make-up od Biodroga sadrži izoflavine irisa, koji stimulišu proizvodnju kolagena i elastina za elastičnost kože +SPF 20.
  5. BB krema Blemish Balm (balzam za nepravilnosti). Suzbija osip i suši upalne elemente i ima moć da izjednači boju kože i ukloni suvišnu pigmentaciju. Ona dobro prekriva defekte i štiti od sunčanih zraka. Od u Crnoj Gori dostupnih krema poznate su BB krema od Garnier, La Roshe-Posay, Maybelline. Kao i profesionalna krema od Talgo.
  6. CC kreme daju ne samo dekorativni, nego i njegujući efekat. Svoj naziv krema dobija od Color Correction/Control, što znači kontrola i korekcija boje. Takve kreme dobro hidriraju kožu, izravnavaju površinu, izjednačavaju boju i štite od sunca. Neke profesionalne verzije ovakve kreme su na primjer Biodroga CC krema LFS 20 koje pomažu u borbi sa starenjem kože. Zahvaljujući svom unikatnom sastavu i strukturi krema se prilagođava bilo kojoj boji kože. Od dostupnih u Crnoj Gori meni su poznate kreme od Bourjois, La Roshe-Posaz, Uriage.
  7. Kreme za zaštitu od sunca sa toniranjem. Na primjer linija Photoderm od Bioderma koja nudi široki izbor krema za različite tipove kože: sa pigmentacijom, upalom (akne), crvenilom, za masnu, osjetljivu i suvu kožu. Ove kreme sadrže ne samo visok SPF-50 i elemente koji pomažu u borbi sa problemima kože, već i tonirane čestice. Koristeći ove kreme Vi kombinujete zaštitu od sunca, njegu i toniranje kože.

Doktor-kozmetolog, kandidat medicinskih nauka, Natalija Šurajeva.